perjantai 14. elokuuta 2009

syksyn ensimäisten haku reenien jälki puinti

syksy tuli ja haku alkoi,

en oikein tiedä mitä maksin kanssa olisi järkevä tehdä, toisaalta ihanaa että se on innoissaan mutta toisaalta se on raivostuttavaa... ongelma on lähinnä se että koira lähinnä sekoaa riemusta kun sille laittaa haku liivin päälle.. kaikki on vielä okkun koiran tuo reeni alueelle jos sillä ei ole liiviä mutta liivi aiheuttaa jonkun sorttisen sekoamisen.. innostuu valtavasti, etsiminen on ihanaa, joopa joo..

muutamia vaihtoehtoja joita olen ajatellut:

1. koira takaisin autoon jos sekoilee 
+ oppisi varmasti nopeasti että ei kannata (toiminut lenkille lähdöissä ja ruokailussa..)
+ oppii rahoittamaan itse tilanteet.. ei palkkiota ei kannata

- tappaako koko innon?
- mitä teen jos koira pääsee lähtemään sekoilusta huolimatta -> kutsun luo, mutta tuleeko luokse tulosta sitten epä,iellyttävä ja hallinta kärsii sitä kautta?

2. annetaan sekoilla
+ ei varmasti tapa inostusta

- vahvistaa sekoilua koska sekoilulla pääsee päämäärään eli maalimiehelle

3. vaaditaan esim. istuminen/sivulle tulo ennen kuin saa lähteä ja vasta kauniista käytösestä lupa
+ koira saa palkan vain hyvästä käytöksestä (palkka=lupa hakuun)
+ oppii jonkun ajan kuluttua rauhoittamaan lähtö tilanteet

- saattaa kerätä kierroksia joutuessaan istumaan ja odottamaan (kerää varmasti)
- turhautunut ohjaaja ja koira jos asiat ei suju nopeasti
- maksin tapauksessa koiran kuumuessa ja koska ohjaajan taidot eivät ole sopivat koiralle voi joutuu antamaan mutaman käskyn ennen kuin kaunis sivulle tulo onnistuu ennen lähtöä.
(paranee varmasti ajan myötä kun harjoitellaan tottelemista myös korkeammilla kierroksilla)

ei hajuakaan mitä tekisin.. seuraavaksi koitan luultavasti koiran takaisin autoon viemistä jos pölöilee ja reenaan maksin enen rinoa jottei kuumu turhan päite jo autossa kun näkee rinon pääsevän.
 


5 kommenttia:

Riina kirjoitti...

heh, ehdit lukea blogista ennenkuin sain mailin oikeaan osoitteeseen. Toivottavasti en säikäyttänyt sun kaimaas hirveesti. Oli kyllä reilu, kun vastasi heti, että nyt taisi tulla väärään osoitteeseen. Mutta pitää olla tyytyväinen, kun pennulla ei ole vielä (kop kop) ollut mitään mahatauteja ymv jotka voi olla vaarallisiakin... mieluummin siis ehkä nämä.

Mä suosittelisin vaihtoehtoa kolme =) Rupesin oikeen pohtii asiaa niin kyllä mä ainakin Teslalta oletan tulevaisuudessa, että se saa multa luvan lähteä etsimään. Tosin en kyllä varmaan perusasentoa lähtisi vaatimaan, seisominen tuntuis semmoselta luonnolliselta ja siitä on helppo osoittaa koiralle se suunta, mutta ne on varmaan vain makuasioita. Toivottavasti päästään Teslan kanssa pian hakuilemaan.

hirvee harmikoira kirjoitti...

samaa mieltä mun mielestä koiran pitää suorittaa mikä tahansa asia ennen hakuun pääsyä jos sitä siltä pyydetään eli sinne ei lähetä höseltämään ja ihan miten sattuu

Sari kirjoitti...

Mite maksi viedään linjalle autosta?

- Viretila korkea.
- Purkaa tekemiseen ts. seurauttamiseen hakupaikalle? Vai kerääkö lisää?
- Vaatii keskittymistä määränpäähän pääsemiseen, saattaa laskea viretilaa hieman kaikkien onneksi??
- Seurautus linjalle, rauhallisuus esim. seisoessa ja lähetys molarille palkaks.

Siis tää on nyt Taavi menossa tokokentälle. Enää ei mennä remmi sojossa autosta. Käytän sen mielentilan hyväksi siinä jo, se alkaa skarppaamaan, kontaktikävelyä joudun toki korjaamaan jos on karkaamassa mutta se on nykyään HUOMATTAVAN mukavammassa mielessä ja skarpimpi seurauttaen kuin veturoiden.

Haluisiks kokeil? Voin lähtee kykkii. Sit uusiks autoo, ja taas linjal.

hirvee harmikoira kirjoitti...

siis sari toi on just se mitä mä oon tehny ja oli muka niin uono mutta viimeksi kun oltiin tein niin että oten koiran autosta ja vaan vein sen pannasta kiinni pitäen en käskyttäny yhtään ja saatana kun on nyt olka/lapaluun lihakset kipeet!!!!!

eli oon ottanu sen hansikkaaseen jollain sorttia kun ton koiran vaan voi ottaa ennen hakua kun on niin kierroksilla..

oon käskyttäny sivulle ja seuraa (siis sitä semi seuraamista...)

ja joo mennään vaan koittaa olis kivintä koska sunkanssa mä voin vaikka pikkusen kannustaa sitä ja en oo heti RÄÄKKÄÄJÄ :D hah hah ha...

Sari kirjoitti...

Joo, kyllä mä ehdottomasti vaatisin sen kävelyn seurauttaen linjalle mutten ottais vält perusasentoa jos seukkailua tulee jo korvattua vaan seisomaan lähetyssuuntaan päin, eiks ne tekee sillai hakupuolellaki :D

Se, missä vaiheessa koiralta aletaan vaatia hallintaa, on hyvin koirakohtaista. Itsenäinen ja kova koira täytyy ottaa ennemmin haltuun kuin nöyrä ja tottelemaan taipuvainen. Hallinta tarkoittaa käytännössä sitä, että koira on ohjaajan hallinnassa (kulkee vierellä) hakualueelle saavuttaessa, koira odottaa lähetyskäskyä ja lähtee siihen suuntaan mihin ohjaaja sen lähettää, sekä kutsuttaessa tulee pois hakupistolta.

"Jotta koira voi olla hallinnassa hakumetsässä, täytyy sen olla hallinnassa muuallakin eli koiran ja ohjaajan suhteen on oltava kunnossa.

Hallintaa opetetaan koiralle jollain tavalla koko hakuharjoittelun ajan: sitä ei päästetä itsekseen ryöstäytymään maalimiehelle ja sen ei anneta huvikseen juoksennella metsässä miten sattuu. Koira saa siis työskennellä itsenäisesti hakualueella, mutta ohjaajan asettamien rajojen puitteissa."